Een interactieve explosieve voorstelling over groepsdynamiek, drill-rap, framing, shaming en identiteit. Hoe houd je je als jongere staande in een wereld waar verleiding door roem, macht, geld en wapens constant lonkt?
SJENK (14+)
Verhalen van het leven op straat: bescherm jezelf en alles wat van jou is. Een explosie aan muziek en scherpe teksten nemen het theater over in Sjenk. Theatermaker Gavin-Viano laat zich inspireren door drill rap; een muziekstroming en cultuur, waarbij de overgave aan groepsdruk vaak tot geweld binnen de gemeenschap leidt. De voorstelling onderzoekt zowel de bevrijdende als zelfdestructieve kant van het behoren tot een groep. Sjenk is een hiphop opera waarin drie personages elkaar meer en meer op de proef stellen, totdat het misgaat.
In Sjenk maken we kennis met drie schoolgenoten die samen muziek maken en dromen van een grote doorbraak. Wanneer ze tijdens het draaien van een drill rap video in een strijd belanden over de stijl, impact en gevolgen lopen de filmopnames uit de hand. Een van de drie zet framing en shaming in om de dreigende videoclip toch gedraaid te krijgen. Want met zo’n videoclip krijg je meer shine, meer geld, meer street credibility. Dan hoor je zogenaamd écht bij de drill rap scene, met alle consequenties die daarop volgen. Sjenk toont een manipulatief spel waarin drie jongeren steeds hun uitersten opzoeken. Hoe kan je trouw blijven aan je eigen principes? Bezwijk je onder groepsdruk en wat doe je als je het tegenkomt? Blijf je stil of kaart je het aan?

“Sjenk is een interactieve voorstelling; een deel van de leerlingen wordt uitgenodigd om mee te helpen bij het creëren/ figureren in een videoclip. Direct na de voorstelling (45 minuten) is er een interactieve workshop van 30 minuten, waarin de leerlingen onder leiding van een host dilemma’s uit de voorstelling voorgelegd krijgen en in gesprek gaan, discussiëren & ideeën aandragen over hoe het verhaal anders had kunnen lopen.” – Hilde | Educatie
Gavin-Viano
Het werk van Gavin-Viano straalt maatschappelijke urgentie uit. Via zijn grass roots initiatieven kaart hij thematieken aan die in de black community, de human rights community, de LGBTQIA+ community en bij kwetsbare jongeren spelen. Hij creëert een wereld waar taal, beweging en muziek tot een geheel samenvloeien en waar humor het cement tussen de bouwstenen vormt.
Anne Maike Mertens:
Regisseur Anne Maike Mertens is mede-artistiek leider en -oprichter van Nineties, een nomadisch collectief dat iconen, subculturen en tijdsgeesten onder de loep neemt en plaatst in de tijd waarin we nu leven. Dit resulteert in geëngageerde beeldende muzikale voorstellingen die veelal op locatie spelen.
CREDITS
tekst, regie & songwriting: Gavin-Viano
eindregie: Anne Maike Mertens
spel: Kim Aikman, Jilviën Oosterwolde, Juan Zyad
muziek: Jan Baars & Marijn Nikerk
scenografie: Julian Maiwald & Scott Robin Jun
coaching: Maarten van Hinten
coaching & co-tekst: Vera Morina
co-productie: Theater Utrecht en DOX









TYPE
LEEFTIJD
ONDERWIJS
DISCIPLINE
SPEELPERIODE
LOCATIE
TIJD
TIJDSDUUR
MAXIMUM AANTAL BEZOEKERS
PRIJS
VOORSTELLING OP LOCATIE
14+
VOORTGEZET ONDERWIJS
THEATER – MUZIEK
MAART TOT EN MET MEI 2023
THEATER DE PAARDENKATHEDRAAL
11.00 OF 14.00
45 MIN VOORSTELLING, 30 MIN. WORKSHOP (AANSLUITEND)
60 LEERLINGEN, 2 KLASSEN
€ 795 PER VOORSTELLING (2 KLASSEN)