Verhalen van het leven op straat: bescherm jezelf en alles wat van jou is. Een explosie aan muziek en scherpe teksten nemen het klaslokaal over in SHANK. Op basis van drillrap onderzoeken we zowel de bevrijdende als zelfdestructieve kant van het leven dat jongeren creëren rondom deze muziekstroming, waarbij de overgave aan groepsdruk uiteindelijk toch vaak tot geweld binnen de gemeenschap leidt.
SHANK (14+)
De theater-dansvoorstelling SHANK gaat over de muziek, beats, groepsdynamiek en verhalen van het leven op straat. Steeds vaker dragen jongeren wapens bij zich. In Utrecht, maar ook landelijk is een sterke verontrustende trend te zien. Een mogelijke oorzaak is de ‘drillrap’; een muziekgenre over het leven op straat waarin rappers dreigen met wapens en geweld tegen groepen uit andere wijken.
Maar kunnen we deze rapvorm verantwoordelijk houden? Zoals voorheen gewelddadige videogames de schuld kregen van oplopende criminaliteit onder jeugd. Tijdens deze voorstelling in de klas nemen we dit genre onder de loep en stellen we vragen over de invloed die muziek kan hebben op het gedrag van jonge mensen.

“”We zijn nog hard bezig met het educatieprogramma voor Shank. Het wordt een voorstelling over drillrap, dus verwacht muzikale invloeden – maar ook gesprekken over groepsdynamiek en ‘peer pressure’ behoren tot de mogelijkheden.” – Charmaine | Educatie
DE MAKERS
Het werk van Gavin-Viano straalt maatschappelijke urgentie uit. Via zijn grass roots initiatieven kaart hij thematieken aan die in de black community, de human rights community, de LGBTQIA+ community en bij kwetsbare jongeren spelen. Met zijn voorstellingen wil hij herkenning bieden en inzicht teweeg brengen en zo het Nederlands theater toegankelijker maken voor deze gemeenschappen die er tot nu toe niet vanzelfsprekend een stem kregen. Hij doet dit door niet-westerse verhalen te vertellen, vaak een anti-white-male-gaze als perspectief te kiezen en bewust op zoek te gaan naar de intersectionaliteit van zijn personages. Zo creëert hij een wereld waar taal, beweging en muziek tot een geheel samenvloeien en waar humor het cement tussen de bouwstenen vormt.
Anne Maike Mertens studeerde eerst Theater Film en Televisiewetenschappen voordat ze haar weg naar de Toneelschool in Amsterdam vond. Na het afstuderen als theatermaker begon ze collectief Nineties Productions; een nomadisch collectief dat veelal op locatie muzikale voorstellingen maakt. Ze is een maker die een voorliefde heeft voor ‘gewoon doen’, en is altijd op zoek naar plekken net buiten de gebaande paden van het theaterlandschap. Naast Nineties is ze maker bij Stip Theaterproducties en heeft daar de regie over “Studio Brei”, ze creëert theatervoorstellingen voor jeugd met decors die gemaakt worden door een club breiende dames uit Amsterdam Noord.

CREDITS
Tekst en regie: Gavin-Viano en Anne Maike Mertens
Spel: binnenkort bekend
Producent: Theater Utrecht en DOX





TYPE
LEEFTIJD
ONDERWIJS
DISCIPLINE
SPEELPERIODE
TIJDSDUUR
MAXIMUM AANTAL BEZOEKERS
VOORSTELLING IN DE KLAS
14+
VOORTGEZET ONDERWIJS
THEATER – MUZIEK
MAART TOT EN MET MEI 2023
BINNENKORT BEKEND
VARIABEL PER SCHOOL