Elk mens is sensueel. Oud, jong, dik, dun, man, vrouw of non-binair: we hebben allemaal een lijf vol energie en sensaties. Maar schaamte en twijfels kleuren vaak de blik op ons lichaam. Ben ik gezond, zie ik er goed uit? Terwijl er zo veel meer is. Ons lichaam is waanzinnig! In de nieuwe voorstelling Eros staat vrouwelijke sensualiteit centraal.  

EROS (15+)

Boukje Schweigman: ‘In het vrouwenlichaam kan nieuw leven groeien en ligt veel creatieve energie verscholen. Maar hierover wordt vaak krampachtig gedaan. We wilden de vrouwelijke sensualiteit vieren, maar openden de box van Pandora. Er bleek zo veel over te doen. In Eros is het klaar met alle taboes en clichés: de vrouwelijke energie mag weer los!” Ondersteund door drums en percussie van Frank Rosaly en Katherina Bornefeld (The EX) zetten de performers van Eros alle registers open. 

Dit eigentijdse ritueel is de eerste coproductie van de Utrechtse gezelschappen Schweigman& en DOX. Een zinderende totaalervaring voorbij het alledaagse. 

SUN_0099

Rondom de voorstelling Eros wordt een uiteenlopend educatieprogramma aangeboden, waaronder een dansworkshop en nagesprek. Daarnaast is er een podcast-serie te beluisteren waar de makers samen met uiteenlopende gasten dieper ingaan op de voorstelling. Door middel van de educatie rondom de voorstelling verdiepen de leerlingen zich meer in de thematiek van de voorstelling en het maatschappelijke belang hiervan.” – Charmaine |  Educatie 

EDUCATIEPROGRAMMA
Tijdens de fysieke workshops van DOX en Schweigman& staat het lichaam centraal. Deelnemers leren op een speelse manier het mentale beredeneren los te laten en te vertrouwen op hun eigen lijf en de waarneming hiervan. We werken altijd vanuit een open en nieuwsgierige houding. Er liggen veel taboes op dit thema, maar door samen te onderzoeken creëren we een veilige ruimte. Tijdens een Eros workshop vieren we onszelf, de ander en moedigen wij elkaar aan.

De educatiewebsite biedt in de vorm van een open source alle thematieken uit de voorstelling aan. De leerlingen kunnen zich verdiepen in het actuele maatschappelijke debat over de onderwerpen van de voorstelling.

DE MAKER
 Het Utrechtse theatergezelschap Schweigman& maakt voorstellingen op het snijvlak van dans, muziek en beeldende kunst: in Nederland en internationaal. Het werk van Schweigman& zet je zintuigen op scherp, laat je waarnemen met je hele lichaam en vergroot zo de betrokkenheid op de wereld om je heen. 

CREDITS
Concept: Boukje Schweigman, Ibelisse Guardia Ferragutti 
Makers / performers: Lysanne van Berlo, Fiona Dekkers, Luana van Eekeren, Ibelisse Guardia Ferragutti, Rosanna ter Steege, Goda Zukauskaite 
Drums en percussie: Katherina Bornefeld, Frank Rosaly 
Regie: Boukje Schweigman 
Muziekcompositie: Frank Rosaly 
Scenografie: Theun Mosk 
Kostuumontwerp: Esmée Thomassen 
Casting; Hildegard Draaijer 
Regieassistentie:Anemone Oostvriesland, Rachel Schuit 
Productieleiding: Lise van den Hout, Vera Andeweg 
Techniek: Albert Jan ten Napel, Jorn Kortooms, Bart van den Heuvel, Jeroen de Goei, Jurr van Diggele 
Dramaturgie: Loes van der Pligt

TYPE
LEEFTIJD
ONDERWIJS
DISCIPLINE
SPEELPERIODE
TIJDSDUUR
MAXIMUM AANTAL BEZOEKERS

REGULIERE VOORSTELLING
15+
VOORTGEZET ONDERWIJS & MBO/HBO
DANS – THEATER 
JANUARI EN FEBRUARI 2023
90 MINUTEN
VARIABEL PER THEATER